چاپ در مفهوم لغوی به معنای انتقال اطلاعات از پیش تعیین شده شامل نوشته،حروف، اعداد، تصاویر و علائم بر روی یک زمینه است. به بیان سادهتر، چاپ در اثر فشار یک جسم بر روی سطح دیگر انجام میگیرد.
امروزه با رشد محصولات و کالاهای متنوع، نیاز به صنعت چاپ در عرصههای گوناگون همچون تجارت، صنعت و عرصههای فرهنگی افزایش یافته و با وجود تکنولوژیهای جدید همچنان به عنوان یکی از عناصر مهم در تبادل و انتقال اطلاعات مورد استفاده بسیار قرار میگیرند. چاپ های متنوعی امروزه وجود دارد که هر یک ویژگی خاص خودش را دارد در اصل به طور کلی انواع چاپ به 4دسته تقسیم می شود که هر کدام از آن ها دارای زیر مجموعه ای هستند.
انواع چاپ :
1)چاپ سیلك
چاپ سیلک به روشی گفته می شود که در آن تور ابریشم بر روی قالب یا چهارچوب از جنس چوب یا فلز قرار می گیرد و با داروی ژلاتین حساس به نور، آغشته شده و بعد از نوردهی شسته می شود. بدین ترتیب عمل چاپ صورت می گیرد. چاپ سیلک از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است و به همین دلیل کار در این زمینه، به سرمایه اندکی نیاز است که با وجود آن می توان کارگاه چاپ سیلک برای صنایع دستی راه اندازی نمود.
سیلک به منظور چاپ تصویر می باشد و از پارچه با توری با سوراخهای بسیار ریز استفاده میشود که نهایتا تصویر مورد نظر روی این توری منعکس می گردد و بخشهایی از تصویر که باید بی رنگ باشند، با مادهای مسدود کننده مانند موم پوشیده میشود. اپراتور مرکب چاپ یا رنگ را با فشار کاردک یا غلتک به سطح چاپ شونده منتقل مینماید. رنگ یا مرکب تنها به بخشهای مسدود نشده منتقل و تصویر روی آن ظاهر می شود.
2)چاپ افست
این چاپ عموما بر روی کاغذ، فلز و یا نایلون انجام میشود و تعداد تیراژ آن بیشتر از 1000 عدد میباشد. کیفیت چاپ عالی و مورد پسند بسیاری از مشتریان است. دستگاه هایی که برای چاپ افست مورد استفاده قرار میگیرند، چاپ هایی با سایزهای 50 * 35 سانتي متر تا 100*70 و یا سايز 140 *100 را منتشر مینمایند.شما می توانید توضیح کامل چاپ افست را در مقاله مراحل چاپ افست مطالعه کنید.
3)چاپ ملخی
چاپ ملخی که می توان گفت جزء چاپ های سنتی به حساب می آیند فقط می تواند یک رنگ را بر روی کاغذ یا مقوا چاپ کند .در قدیم برای چاپ روی جعبه های شیرینی از این روش استفاده می کردند .
دستگاه چاپ ملخی مثل ماشین تحریر های قدیمی عمل می کنند .حروف سربی روی پایه های قرار دارد ،حروف به جوهر آغشته شده و بر روی کاغذ می خورند. اگر بخواهند طرحی را چاپ ملخی بزنند باید از طرح کلیشه سربی بسازند .دستگاه چاپ ملخی مدرن نیست و کیفیت پایینی نسبت به چاپ افست دارد .این دستگاه در حین کار صدای بسیار جالبی دارد.
4)چاپ لترپرس
روش لتر پرس برای انواع کارهای پرفراژ زنی و ایجاد خط تا و یا قالب زنی و برجسته کاری استفاده می شه که همگی در اندازه عموما محدود و مشخص دستگاه به عنوان یک روش تکمیلی بعد از چاپ به کار می رند. شما با استفاده از روش لترپرس می تونی برای کارهایی که احتیاج به خط تا دارن یا احتیاج هست که یه حالت برجسته کاری روی اونها ایجاد بشه با استفاده از کلیشه هایی که ساخته می شه یا فرمی که بااستفاده از ابزار حروف چینی سربی در چاپخانه ساخته می شود استفاده کنید.
همینطور می توانید از اون به عنوان یک دستگاه دایکات و قالب زنی ( خصوصا از نوع مسطح این دستگاه ) برای ساخت مثلا جعبه یا کلا قالب زنی استفاده کنید. یکی دیگر از استفاده های این دستگاه کاربرد اون در شماره زدن سریال بر روی ورقهای چاپی هست که با اضافه کردن یک قطعه خاص به دستگاه امکان پذیراست.
5)چاپ دیجیتال
چاپ دیجیتال یکی از روش های تبدیل تصاویر دیجیتال به محصولات چاپی است. این روش معمولاً شامل چاپ حرفه ای در تیراژهای کم تعداد توسط نشر رومیزی و دیگر منابع دیجیتال است که به وسیله چاپگرهای لیزری و جوهرافشان حرفه ای انجام می گیرد. این نوع چاپ هزینه بیشتری برای چاپ هر صفحه در مقایسه با روش های سنتی مثل چاپ افست است ولی این قیمت بالاتر معمولاً با صرفه جویی در هزینه های دیگری که در تهیه پلیت های چاپ انجام می شوند، برای تیراژهای کم تعداد جبران می شود. اگر می خواهید با چاپ دیجیتال بیشتر آشنا شوید مقاله مراحل تاثیر چاپ دیجیتال را مطالعه کنید.
در ادامه خواهیم پرداخت که محصولات چاپی ، پارچه، لیوان و… اگر بخواهیم بر روی آن ها چاپ کنیم از چه چاپی استفاده کنیم.