روانشناسی رنگ ها

رنگ، یكی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر زندگی انسان ها است و نقشی اساسی در ایجاد ارتباط میان انسان و محیط اطراف ایفا می کند. می توان گفت انسان ها و رنگ ها زیرمجموعه ای از نظام کل جهان می باشند که دائماً در حال تعامل و تعادل با یك دیگر هستند. جالب است بدانید که رنگ ها تاثیر بارزی در روحیات و به طور کلی زندگی تان ایفا می کنند؛ به همین دلیل از روانشناسی رنگ ها در حوزه درمانی نیز استفاده می شود. با توجه به تاثیراتی که رنگ ها بر مغزتان دارند، در کنترل فرآیند انتخاب و تصمیم گیری در حوزه های مختلف اجتماعی مانند دنیای تجارت و بازار یابی نیز، از مقوله روانشناسی رنگ ها استفاده می شود.

چرا رنگ ها انقدر در زندگی ما تاثیرگذار هستند؟

حس بینایی، همواره برای کسب اطلاعات درباره جهان پیرامون قوی ترین حس انسان به شمار می رود. رنگ ها در زندگی همه ی افراد حضور فعال و موثری دارند و به همین جهت از مهم ترین عناصر دیداری به حساب می آیند که دارای بار احساسی و عاطفی هستند. رنگ ها سبب می شوند تا بتوانید به درک محیط، کسب اطلاعات و جهت یابی بپردازید و با محیط پیرامون ارتباط بیشتری برقرار کنید.

روان شناسی رنگ به معنی تأثیرگذاری رنگ های موجود در محیط، همچنین بر ذهن و حالات روحی افراد است. می توان از رنگ ها به عنوان عامل کمکی در درمان بیماری های مختلف، ایجاد تغییرات مثبت در فكر، ذهن و جسم، تنظیم اهداف شغلی با کاهش استرس شغلی و ارتقاء مهارت های ارتباطی استفاده کرد. استفاده درست و اصولی از رنگ ها می تواند فقدان انگیزه ای که در اثر یک محیط بی روح و یکنواخت به وجود آمده است را از بین ببرد.

رنگها به سه دسته اصلي تقسيم مي شوند:

1. رنگ هاي خنثي :

سياه، سفيد، خاکستري، بژ، قهوه اي

رنگهاي خنثي رنگ هايي هستند که در طيف رنگي وجود نداشته و از ترکيب رنگهاي ديگر بوجود مي آيند و مي توانـنـد اثرات مـثـبت يا منفي داشته باشند.

2. رنگ هاي گرم :

 قرمز، نارنجي، زرد، سبز چمني، ارغواني

رنگ هایی که در طیف قرمز قرار دارند به عنوان رنگ های گرم شناخته می شوند. رنگ های گرم شادابی و راحتی را القا می نمایند. این رنگ ها باعث می شوند فضا کوچکتر به نظر برسد، زیرا تن رنگ های گرم باعث ایجاد حس راحتی در افراد می شود. رنگ های گرم باعث فعال شدن عکس العمل های مغز می شود و احساس هیجان، عشق و در بعضی مواقع عصبانیت و خشم را القا می نماید. در فضا های خیلی بزرگ استفاده زیاد از رنگ های گرم باعث ابهت فضا می شود و با رنگ های خنثی هم تطابق دارد

3. رنگ هاي سرد

 آبي، بنفش، فيروزه اي، سبز مايل به آبي، سبز

رنگ هایی که در طیف آبی قرار دارند، رنگ های سرد نامیده می شوند. این رنگها معمولاً آرامش بخشند اما گاهی نیز ممکن است احساس غمگینی و بی تفاوتی را به ذهن القا نمایند. در واقع رنگ های سرد باعث ایجاد اثرات منفعل (غیر فعال) در مغز شده که باعث ایجاد احساس رضایت، آرامش و عدم فعالیت می شود. بنابراین بهترین طیف رنگی جهت ایجاد آرامش و تسکین و همچنین بزرگ تر به نظر رسیدن فضای موجود، انتخاب رنگ های سرد می باشد. طیف رنگی سرد به طورمستقیم بر شاخه پاراسمپاتیک سیستم عصبی خودکار اثر می گذارند و موجب پایین آمدن فشار خون و کاهش سرعت تنفس و ضربان قلب می شوند

تأثير رنگ‌ها در تبليغات و بازاريابي :

بازاريابان بايستي رنگ محصولاتشان را مورد توجه قرار دهند زيرا بر ادراك مشتري موثر مي باشد.همچنین رنگها میتوانند برافزايش فروش تاثیر بگذارند. 
انسان از ديرباز با تأثير پذيري از محيط رنگي طبيعت پيرامون خويش، نسبت به رنگ حساس بوده و از رنگ در زمينه هاي مختلف استفاده فراواني كرده است علاوه بر آنكه رنگ در ايجاد ارتباط و پيام رساني نقش مهم و چشمگيري دارد، در جوامع مختلف به عنوان نماد عاطفي، فرهنگي، قومي و ملي به كار رفته است. 

بازاريابان بايستي رنگ محصولاتشان را مورد توجه قرار دهند، رنگ بسته بندي و هر رنگ را كه مربوط به محصولات در تبليغات و محصولات چاپی مثل کارت ویزیت، سربرگ،تراکت و …  مي شود، به عنوان بخشي از استراتژي بازاريابي خود تحت نظر داشته باشند. اين عوامل تحت كنترل بازارياب است.

صنعت به تدريج در مي يابد كه رنگ بايد نقشي اساسي تر در فرايند طراحي تا توليد، بازي كند، مردم نيز با احساس نياز شديدتري نكته سنج و باريك بين شده اند، به گونه اي كه رنگ را در قالب طراحي محصول مي بينند اين بيداري عمومي، جوي را مي سازد كه در روند طراحي تا فروش احساس مي شود و در شيوه انتخاب خريدار تأثير مي گذارد. 

اگر به سير تكاملي شركت ها نگاه كنيم مراحل زير را در آن خواهيم ديد :

1.مرحله داد و ستد

2.تمايز كالا

3.خدمات مشتريان

4.قسمت بندي بازار مشتري

5.مرحله پايگاه اطلاعاتي مشتري منفرد

همان طور كه در اين مسير مشاهده مي كنيد جهت گيري ها كم كم در مسير تكامل به سمت مشتري منفرد سوق يافته و شناخت كامل او در راس قرار گرفته است.
اكثر مزيت هاي رقابتي ناشي از احساس است، در واقع در اين اصل به سازمان ها توصيه مي شود كه اگر در عصري كه فناوري آن را هدايت مي كند خواهان پيشي گرفتن از رقبا هستند بايد به جاي فكر از احساس کمک بگيرند.

کاربرد رنگ‌ها در نام تجاری :

هنگامی که یک شرکت درصدد معرفی محصول یا خدمتی است که یکی از ویژگی‌های اصلی آن با خاصیت روانی یکی از رنگ‌ها سازگاری دارد، بهتر است که در نام‌گذاری آن از رنگ متناسب استفاده شود. برای اثربخش کردن جایگاه محصول یا خدمت در ذهن مشتري ، هماهنگی میان تمامی عوامل مربوط به آن جایگاه، می‌تواند در بلندمدت تاثیرات عمیق‌تری بر جای بگذارد. هر اقدامی که موافق با احساس افراد از رنگ آن محصول یا خدمت باشد، می‌تواند باعث یادآوری بهتر آن در ذهن مخاطبان شود. قبل از هر اقدامي‌مي‌بايست به ويژگي هاي بازار هدف توجه كامل داشت اينكه بازار هدف مورد نظر متشكل از چه افرادي با چه ويژگي هاي سني ، جنسي ، رواني ، اجتماعي و … است مي‌تواند راهنماي موثري براي بهره گيري از ابزار قدرتمند رنگ در بازاريابي باشد . رنگ‌ها نيز مي‌بايست در كنار ساير عناصر بازاريابي به دقت مورد استفاده قرار گيرند .

در اصل به این نتیجه می رسیم که رنگ ها در زندگی ما بسیار مهم هستند و با شناخت رنگ ها می توانیم هم در زندگی شخصی و هم در کسب و کار با شناخت بیشتر و بهتر رفتار کنیم، مقوا را دنبال کنید تا تاثیر رنگ های متفاوت را بشناسید





دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *